Kvalitní ingredience jsou základ

"Čas strávený s popcornem Zigmundo není nikdy ztracený"  nebo Time spent with Zigmundo popcorn is never wasted. Jelikož každý kus popcornu opravdu projde několikrát našimi rukama, tuto větu jsme si věru často připomínali, hlavně když se nám nedařilo a kombinace chutí a receptů nebyly podle našich představ. Nakonec se daná věta stala i našim sloganem. :-) Připravit prvotřídní karamelový popcorn, který bude dlouho křupavý, bude výborně vonět i chutnat, by nemělo být velmi náročné. Opak je však pravdou - pokud chcete použít pouze prvotřídní suroviny, které samy o sobě vylučují určitý způsob tepelné úpravy. Samotný výběr třtinového cukru je velmi důležitý - klasický bílý cukr karamelizuje při jiné teplotě než námi vybraný třtinový cukr, musíme tedy používat stále stejného dodavatele, jelikož i mezi jednotlivými verzemi třtinových cukrů jsou určité rozdíly. Důležitým faktorem při přípravě našeho karamelu je kvalitní máslo. Toto máslo během procesu výroby stane základní částí karamelu, kterým obalujeme náš popcorn. Bez másla by popcorn nebyl vláčný, nebyl voňavý a měl jinou barvu. Samotné máslo tvoří cca 1/3 váhy našeho karamelu, kterým je Zigmundo popcorn obalen. Máslo je zároveň negativním faktorem z hlediska trvanlivosti kvůli jeho přirozené oxidaci při styku s kyslíkem. Proto jsou naše typy obalů o něco "sofistikovanější" jako obaly běžných snacků.

 
 

Karamel vaříme ve velkém kotli, do kterého naložíme jednotlivé díly surovin podle našich receptů. Jsou to máslo, třtinový cukr, kukuřičný sirup (v našem případě verze glukózo-fruktózový sirupu) a sůl. Nic víc není třeba. Postupně zvyšujeme teplotu až po námi odzkoušený kritický bod, kdy teplotu zastavíme a určitý čas ji udržujeme. Tento proces není možné načasovat, jednoduše jej musíme senzoricky - tedy vizuálně a také podle vůně - ve správný čas ukončit. Pokud ho ukončíme příliš brzy, nevznikne typická oříšková vůně a barva bude příliš světla, pokud příliš pozdě, karamel zhořkne a bude se i lepit ... V ten správný moment dosypeme již předpřipravený popcorn ke karamelu a mixujeme, dokud nejsou jednotlivé "kulky "popcornu ideální obalené. Musíme pokrýt maximální plochu každého popcornu aby nám karamel uzavřel popcorn, v opačném případě bude popcorn velmi rychle gumový - nasaje totiž vlhkost z prostředí jako houba. A to nechceme - všichni chceme mít popcorn křupavý a nikoli žvýkačku. :-)

Následuje ochlazení popcornu a jeho sušení, po kterém ho opět chladíme aby se nám neslepuje a do balíčků jel každý kus jako samostatná kulka na konzumaci. Kukuřice na náš popcorn pochází většinou z jižní Afriky - jelikož u nás se nepěstuje. Je to jiný typ kukuřice jako znáte například z kina nebo běžných obchodů - vybuchuje totiž do tvaru kulky. To je velmi důležité, protože nemá ty malé nožičky a výstupky. Pouze takový tvar víme ideálně pokrýt karamelem a během distribuce se nemá co polámat, náš zákazník tedy dostane popcorn ve správném tvaru a velikosti.

Nepoužíváme ani žádné konzervanty a pukání popcornu neděláme běžným způsobem s použitím oleje - používáme pouze horký vzduch. Je to patentovaná technologie, kde použitím vzduchu ohřátého na 208-211 stupňů Celsia vybuchuje kukuřice do námi požadovaného tvaru. Ten následně (zatím ručně) třídíme abychom popcorn obalily karamelem podle výše uvedeného postupu. Snažíme se oddělit ten popcorn, který vypukl do jiného tvaru než kulky. Takto vzniká pouze Original Caramel Popcorn - výroba ovocných příchutí je v závěrečných fázích mírně odlišná, ale to až příště. :-)

 

 

                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                          Peter